SPIRIT NEWS & INFO OM RUM/ROM ☆ COGNAC ☆ CALVADOS
SAMT WHISKY PROVNINGAR I STOCKHOLM

Lite om ursprunget till Romdestillat


SOCKERRÖR
"Saccharum Officinarum" eller sockerrör, nu synonymt med Karibien, har sitt tidiga ursprung i Papua Nya Guinea. Faktum är att när Europa vände sin uppmärksamhet mot Amerika, var det först man förde med sig till Karibien - Sockerrör.

En medlem av gräsfamiljen; sockerrör kan bli flera meter högt och är fylld med sockerrik juice som frigörs när den krossas. Anpassat för de varma förhållandena i Karibien förökades över tiden hundratals olika sorter då odlare försökte introducera sockerrör med bättre sockeravkastning och mer tåliga stammar som var bättre lämpade för varje öarnas speciella klimat.

SOCKERRÖRSJUICE
Den råaste ingrediensen kommer direkt från att krossa sockerrör. Sockerrörsjuice är känt i de franska regionerna Martinique, Guadeloupe och La Réunion, där du hittar vad vi kallar "jordbruksrom", eller Agricole Rhum. I Haiti kan du hitta sockerrörsjuice destillerad i rustika pot stills, känd som "Clairin" och i Brasilien finns ett av de tidigaste kända destillaten av sockerrörsjuice - cirka 100 år före Karibien - Cachaça.
Sockerrörsjuice är en ingrediens som ger fräscha, gräsiga, vegetabiliska rhums och är utan tvekan det bästa exemplet på var romterroir.
När sockerrör väl har krossats kommer saften spontant att börja jäsa på grund av överflöd av naturlig jäst både i den lokala miljön och på själva rörstjälkarna. Även om detta är perfekt när destillation är planerad till samma dag, betyder detta att sockerrörsjuice är nästan omöjlig att lagra eller transportera längre sträckor. Som sådan kommer sockerrörsjuicebaserad rom alltid att vara en återspegling av det lokala sockerröret som odlas i den terroiren.

SIRAPS-honung
Även om sockerrörsjuice är läcker är det nästan omöjligt att transportera långa avstånd. Naturlig jäst i kombination med den höga vattenhalten och den tropiska värmen gör att jäsningen kommer att börja ske ganska naturligt, och när den väl pressats finns det en kort tidsperiod för att förbereda den saften för destillation. Då väljer vissa tillverkare istället att koka ner denna sockerrörsjuice och omvandla den till vad vi skulle kalla sockerrörssirap (ibland även känd som "sockerrörshonung").
Denna rika mörka sirap är otroligt smakrik och har också en otroligt hög sockerhalt ('Brix') eftersom mycket av vatteninnehållet nu har kokats bort.
Länder som Venezuela, Guatemala och Grenada förespråkar användningen av sockerrörssirap som råvara för sin rom, och det är också grunden för många Clairins i Haiti (utöver Clairins gjorda direkt av sockerrörsjuice).

MELASS
Snarare än en direkt biprodukt av själva sockerröret, härrör melass från resterna som finns kvar rören efter att ha pressat ur juicen under sockertillverkningsprocessen. Melassen filtreras och sockermolekylerna kristalliseras och extraheras med en centrifug. Denna process lyfter sockerkristallerna ur lösningen och separerar dem från den återstående vätskan som vi nu kallar melass. Denna sockerextraktionsprocess kan vanligtvis ske tre gånger innan det blir oekonomiskt att extrahera mer.
Kvaliteten på både sockret och melasset är som högst från första extraheringen, och minskar gradvis för varje pass. Även om det skulle vara fint att göra all rom med den första extraktionen av melass, är det vanligtvis den tredje extraktionen av melass som är vanligare - den har en lägre sockerhalt (Brix), men är generellt mycket mer ekonomisk och lättare tillgänglig för flesta fattiga destillerier att köpa.
Du hittar melass som destilleras till rom i Barbados, Trinidad, Jamaica, Guyana, Australien, Antigua, St Lucia, Kuba, Nicaragua, Panama, Venezuela, liksom många fler. Vanligtvis anses melass rom som tyngre och fylligare i smaken, särskilt den mest rustika pot-still-destillat typen.


Tillfälle: BOKA HÄR NU! Rom, Rum, Rhum, Ron Master class -
Datum:
2024-04-06 + 04-13 kl.16:00

1. Ljus rom: Även känd som vit rom eller silverrom.
Denna stil lagras  på ståltankar eller på "döda" ekfat och filtreras sedan för att ta bort ev. färg. Lätt rom och är populär som mixer i Piña Coladas, Daiquiris m.fl. drinkar.
2. Guldrom: har en ljus karamellfärg och en mer uttalad smak än silver eller vit rom. Det är en medelfyllig rom du hittar den bl.a i Mojitos eller serverad ren.
3. Mörk rom: Vissa mörka rom lagras i många år och utvecklar en intensiv smak. Övrig mörk rom färgas med karamellfärg.
4. Svart rom: används ibland omväxlande med "mörk rom." Vanligtvis innehåller dock svart rom tillsatt melass som gör den mörkare och sötare.
5. Kryddig rom: är smaksatt med bl.a kanel, kryddnejlika, peppar, anis, vanilj.
6. Rhum agricole: är en typ som har strikta regler för tillverkningen. Den måste vara gjord av ren, färsk sockerrörsjuice och destillerad till 70 volymprocent alkohol. Rhum agricole finns på tidigare franska kolonier.
7. Cachaça: är tillverkad av färskpressad sockerrörsjuice och måste produceras i Brasilien. Finns som vit och färgad av fatlagring på diverse fat.     
8. Overproof rom: har exceptionellt hög alkoholhalt.
Det finns två typer: Navy-styrka rom med 57 procent ABV, och 151 rom med 75,5 procent ABV.

Beställ presentkort på valfri summa. Pris från 550  kr per person. Korten gäller normalt ett år från köpdagen. PRESENTKORT till bra whiskyprovningar i Stockholm, presentkort - “Whisky för två” till whiskyupplevelser och Event


Cognac, Armagnac och Brandy

Cognac - Historia - Fakta - The history of Cognac - Provningar i Stockholm

Visste du detta ....om Cognac/Konjak & Pineau des Charentes

Historia
Det var holländska och engelska köpmän som på 1500 - talet började destillera  mindre bra vin till brandewijn (brandy-destillerad en gång) eller eau de vin de cognac för att få ner volymen på vinet före transporten över havet från hamnen i La Rochelle i Frankrike!
Väl hemma skulle man hälla tillbaka vatten eller vin på koncentratet! På slutet av 1600-talet böjade man dubbeldestillera för att få ned volymen än mer.
Det första konjakhuset grundades 1643 av Augier.
På 1700-talet förfinade man framställningsprocessen då dubbel-destilleringen togs i bruk fullt ut. Emellertid så märkte man ganska snart att koncentratet smakade mycket bättret om det låg en längre tid på fat av ek från Limousin skogarna i närheten .
Cognacen var funnen! Solkungen Louis XIV drog vid denna tid in de privilegier som protestanterna i området länge haft med den följen att många utvandrade från Cognac.
Detta kunde ha blivit ett dråpslag för Cognac. Emellertid vändes detta till en fördel för drycken då ju ett helt kontaktnät för cognacen spreds över Europa! Nu grundas flera hus: Martell 1715, Rémy Martin 1724, Delamain 1759, Hine 1763, Hennessy 1765, Otard 1795.
På 1800- talet började man koncentrera cognacsförsäljningen till flaskor istället för fat. Dessa var svåra att se ursprunget på, vilket bidrog till ett utbrett fusk med ursprungsbeteckningen. Det var under detta århundrade som många fler Cognac-hus etablerades; Bisquit 1819, Courvoisier 1843, Royer 1853, Meukow 1862, Camus, Hardy 1863 ...och än fler. Under 1800-talet upplevde Cognacsförsälningen en rejäl tillväxt. Den går från lite mer än 36 000 hl i volym 1799 till mer än 478 000 hl. år 1879.

Ytterligare ett hårt slag drabbade i slutet av detta århundrade Cognac. Orsaken var nu vinlusen. Denna insekt tog nära nog död på alla vinstockar men kunde till sist bekämpas effektivt med hjälp av Thomas V. Munson och odlingsintresserade i staden Dennison, Texas. Munson hade lyckats få fram en resistent rotstock på vilken man lyckades ympade Ugni Blanc druvan. För denna bedrift fick han som tack den franska hederslegionen. Idag är Dennison staden Cognacs systerstad! Cognac får endast framställas och lagras i distriktet Cognac i Charante i Frankrike. Cognac är AOC sedan 1909 och 1936. Kommer cognacen från något annat område måste den heta brandy eller något annat !

Cognac är en internationell lyxprodukt och ca. 97% exporteras till andra länder!

Några kända drinkar gjorda på Cognac/Brandy: B&B, B&C, Sidecar, French Connection, Metropolitan, Stinger / The history of Cognac

Några bra Cognacsmärken.
men
undvik de stora, typ Hennessy & Rémy Martin - onödigt dyra då de har extremt höga reklamkostnader!
André Petit, Audry Cognac, Chateau de Beaulon, Bowen, Braastad/Tiffon, Bache-Gabrielsen,
Cartais-Lamaure, Château de Castex d'Armagnac, Chabasse, Charpentier, Couprie, Courvoisier, 
Daniel Bouju
, Delamain, A.E.Dor, Drouet, Dubosquet, Dudognon, Estève, Pierre Ferrand, Jean Fillioux, La Fontaine de La Pouyade Grande Champagne, Frapin, A.de Fussigny, Gabriel & Andreu, Gautier, L. Gourmel, Grosperrin, Guerbé, Hardy, Kelt,
Louis Bouron, Marancheville, Mauxion, Menuet, Meukow, Moyet, Michel Forgeron, Chateau de Montifaud, Navarre Cognac, 
Painturaud Frères
, Paul Giraud, Pierre Boullmer, Prince Hubert de Polignac, Prunier, Raymond Ragnaud, Ragnaud- Sabourin, Roullet et Fils, Sempe,Thorin, Tiffon, M. Trepout,  Vallein-Tercinier, Vaudon, François Voyer, ... De Bästa för pengarna!

Det går åt fem liter vin för att göra en liter 3-årig cognac. Det går åt ca. 35 liter vin för att göra en liter 50-årig cognac.
Nästan all cognac som säljs är blandningar från flera olika års skördar. Den ålder som är angiven i denna lista, utgår från den yngsta delen i blandningen, de äldsta delarna är ibland 100-årig, men i mycket liten mängd.
Årgångar finns.. men mest i Armagnac!    Konjak är svenska för cognac blandad till svennesmak!

OBS! Oftast får du den kvalité du betalar för, men man skall hålla koll på flaskorna. En tumregel är: ju enklare utseende på flaskan, desto bättre Cognac inom varje kategori t.ex VSOP. Riktigt pråliga PARFYMFLASKOR i sidenlådor kan man få betala över 9000 kr extra bara för packningen, pengar man inte känner i smaken, men vill du flasha så är det upp till dig.

OBS! Av den totala årliga cognacproduktionen, på ca. 80 miljoner liter, exporteras 97% till mer än 160 länder!
91% av alla cognac som produceras är av VSOP kvalitet eller lägre!
Citat nedan från en cognac expert!

Citatet är från en fransk cognacskännare... - Boisé i Cognac ?!
Boisé är den mest kontroversiella av cognacens fyra tillåtna tillsatser;
(sötning-max 8 gr/L, E150, boisé och vatten + smaksatta tunnor) - användningen av dessa tillsatser är avskydd av purister och vanligt folk men används av de flesta stora, om inte alla, de stora konjakhusen och några av de mindre märkena.
Boise är i grunden en mörk sörja gjord genom att koka ekchips + vatten och reducera ner vätskan. - Borde inte vara tillåtet! 
Professionella destillatörer med singelpannor = 119 st. Finns 265 Cognacshus

# TAGS: #Cognac, #Armagnac, "Konjak", #Brandy; VSOP, XO, XXO, Hors d`age, Grande, Petite,
Cognacshus  #champagne, #Brut de fut, #Bache-Gabrielsen, #Hennessy - Remy - Martell, de luxe. # Tags

Visste du detta om Calvados...franskt äppelbrännvin - Provningar i Stockholm
Historia - Tillverkning - Fakta

1588 förliste skeppet  San Salvador, som deltagit i den Spanska armadan nära Bayeau på Normandies kust vid den engelska kanalen. Alla fina plundringar av skeppsbrutna gav normanderna anledning att fira. Firandet på årsdagen blev till en tradition, så etablerad, att området kom att heta "Calvados" under den franska revolutionen då nya departement skapades. Varför det blev calvados kan väl bara förklaras av en frankifiering av ordet.

Detta är den vanligaste förklaringen medan den sanna kanske inte är lika fantasi - eggande, nämligen den att det kommer av ordet calvarium - skalle eller huvud som sjömännen kallade uppstickande berg eller kullar som man orienterade sig efter eller möjligen härlett ur calçadas eller calçados- "sjöväg med fallgropar" eller av caballus - hästliknande kulle....det må vara hur som helst med detta.Den första kända destilleringen gjordes av Seigneur de Gouberville år 1554.

I Normandie växer mer än 800 äppelsorter och i Calvados är ett trettiotal äppelsorter tillåtna.I det område som heter Domfrontais är även 15 sorters päron tilllåtna. Frukten skördas för hand när äpplena uppnått mesta möjliga mognad. Tillverkarna blandar äpplena oftast- 70 % bittra, 20 % söta och 10 % syrliga frukter. Frukten får därefter ligga och mogna ytterligare, innan den pressas för att bli en traditionell fransk cider. När cidern jäst färdigt, en till tre månader tar det, och då nästan allt fruktsocker är förbrukat buteljeras den på stora glasflaskor för att lagras i sex månader upp till ett år innan destilleringen. Till en flaska Calva går det åt 15-20 kg äpplen.

Destillering sker två gånger i en s.k. alambic charentais eller armagnacais, dvs samma typ som används i Cognac och Armagnac. Efter första destilleringen innehåller spriten ca 30 % alkohol och kallas då "petit eau". Den andra destilleringen ger det som kallas "bonne chauffe" och innehåller mellan 68 % och 72 % alkohol. Vid andra destilleringen krävs en god skicklighet för att få önskat resultat. Då det första som kondenseras (huvudet) innehåller metanol och det sista (svansen) innehåller bittra finkeloljor är det bara en den delen i mitten som kallas "hjärtat" man vill åt. Övriga delar blandas upp med "petit eau" och destilleras om igen.
OBS! Enklare typer Calvados destilleras i kolonnpanna!

Lagring på ekfat i 18 månader är ett minimum, men de flesta producenterna lagrar sin calvados i fem år eller fler. Ekfaten rymmer vanligtvis 225 - 600 liter. Man bör notera att den beskrivna tillverkningen gäller de små producenterna. De stora industriella producenterna destillerar ofta bara "en gång" i s k kolonnpanna och lagrar sedan på fat så stora som 45.000 liter.

Åldersbeteckningar som används:
*** - minst 2 år
Vieux eller réserve - minst 3 år
VO, VSOP eller vieille réserve - minst 4 år
Extra, napoleon, hors d'age eller age inconnu - minst 6 år. Som i cognac ungefär.
Står en ålder på etiketten är det den yngsta calvadosen som ingår i blandningen. Calvados årgångsbetecknas ibland och står det 1948 på etiketten kommer all calvados i flaskan från detta goda år.

Calvodos är AOC sedan 1942 dvs. ett kontrollerat kavlitetsområde. Det finns elva appellationer och den finaste är AOC - Appellation Pays d'Auge Controlee" Calvados. I AOC Domfrontais måste minst 30 % päron ingå.

LE TROU NORMAND – "Det normandiska hålet" - är en paus under pågånde middag då man enligt regional sed i Normandie serverar ett glas rivig "calva" för att man ska återfå aptiten. Kan severas med eller utan en äppelsorbet delikat impregnerad med samma Calva.
Du dricker/sörplar det på en gång och fortsätter sen den överdådiga måltiden... Bra idé att underlätta matsmältningen under en rejäl måltid!

Några bra tillverkare: Roger Groult, Christian Drouin, Domaine D'Apreval, Louis Dupont, Morin, Chateau du Breuil, Herout, Lecompte, Adrien Camut, Huard, Lemorton, Le pere Jules, Sylvain, Manoir d'Apreval, Père-Magloire,Charles de Granville,Pierre Huet, La Ribaude.

BOKAS HÄR!

Besläktad med Calvados är

Eaux-de Vie de Cidre och Alcool Blancs som är den franska benämningen på brännvin med frukt som råvara.
I Tyskland brukar det heta något på geist, obst, brand, eller wasser. Sprittypen görs i många europeiska länder. Den bygger på destillationsmetoder där man antingen destillerar ett frukt- eller bärvin eller ett macerat av bär. Spriten skall ha kvar mycket karaktär av råvaran och naturligtvis vara destillerad i enkelpanna. Produkten kallas Eau de vie - handelstekniskt.
Produktnamnet talar ofta om vilken frukt som använts, de vanligaste i Frankrike är;
Kirsch = körsbär
Framboise = hallon
Poiré = päron
Mirabelle = plommon.
Quetsch = av sviskonliknade quetschplommon (fra. quetsche).
Plommonbrännvin som i öst kallas - slivovits.
Mûre = björnbär
Myrtille = blåbär
Houx = järnek. Är destillat av jästa järneksbär
Äppelbrännvin tillverkas också i flera andra länder, till exempel England där den heter apple brandy, i Amerika appeljack.
Barack Pálinka (barack = aprikos, uttalas baratsk) är ett ungersk aprikosbrännvin.
Sorbes = rönnbär eller Vogelbeerbrand på tyska
med flera sorter/typer.....


Lär känna Tequila - Historia - Tillverkning - Fakta - ALLT OM TEQUILA - MEZCAL

Tequila.....visste du detta?
Historia

Tequila, ett namn med dunkelt ursprung, kan härröra från en vulkan med samma namn som eventuellt kan betyda helig/vördnadsvärd plats. Senare -1874 - tillkom också staden Tequila efter att ha varit en by sedan 1530.

Mezcal/Tequila började destilleras av spanjorerna på 1500- talet då deras egna alkoholdrycker började tryta eller blev för dyra att importera. Man använde agaven (maguey) - en sukkulentplanta ej en kaktus - som indianerna redan använde för att göra dryck av som -x-pulque, aguamiel, eller balche. Dessa drycker fick bara drickas vid offerceremonier och av gamla och sjuka. Hårda straff väntade dem som bröt mot förbudet. Den var dock alkoholsvag och gav dålig drogeffekt enligt europeerna!
1530 grundades den lilla staden Santiago de Tequila av Cristóbal de Oñate och en hop munkar från Franciskanerna.
1531 började spanjoerna göra rudimentära lerdestillatorer kända som Alquitarras, i vilka man gjorde den första kända mezcalen.

Don Pedro Sanchez de Tagle, startade det första "destilleriet" år 1600 i Jalisco. Hans variant av drycken kallades mezcalvin. Man tog vara på märgens saft och lät det jäsa upp till 74 timmar innan det destillerades. Destilleringen av dagens tequila sker två gånger och ger en färglös alkohol på 55-70 %. Vit tequila är olagrad och gyllene är oftast färgad med sockerkulör men finare varianter lagras på olika ekfat.
Mezcal - är alltså också en agaveprodukt, som mest görs på espadin-maguey men ett 30-tal sorter är tillåtna. Dessa är inte godkända för den äkta Tequila.
Bacanora är en meczal som görs i delstaten Sonora av Agave Angustifolia som växer i Sonorabergen i Mexico och den har officiell status sedan år 2000.
Sikua görs i Michoacandelstaten på Agave Cupreata och är en egen typ av mezcal.
Raicilla är en agavesprit gjord av Agave Inaequidens som är en variant som kommer från Sierra Madre Occidental i Jalisco.
Sotol görs på liljeväxten Dasylirion Wheeleri en släkting till Weber azul och framställs i delstaterna Chihuahua, Durango, and Coahuila.
Mezcal (agave destillat) gjord utanför Mexico kallas Aguardiente de Agave

De tre klassificeringarna av Mezcal -Mezcal kan delas in i tre olika kategorier. Dessa är mezcal, mezcal artesanal och mezcal ancestral.

Tequilatillverkning. Tequila är en mezcal men Mezcal är inte en Tequila!

Mezcal kan ha en larv i flaskan - Mezcal Con Gusano och det finns faktiskt fyra olika typer av larver man kan hitta i flaskan; en fjärilslarv, en svärmarlarv, en gusano jojo, och en vit - Oro- eller en röd - Rojo -larv som lever på agaven. Mezcal Con Gusano, buteljeras efter 4-6 veckor och säljs ofta med "gusano salt" , en mix av malda larver, salt och chili. Man trodde att larven bar på Agavens själ och och kunde bära den vidare till mezcaldrickaren.
Närvaron av larven i flaskan indikerar kanske bara att styrkan på drycken är tillräcklig! - att döda larver.
I Mexicostaterna Guanajunto, Michocan, Nayarit och Tamaulipas görs mest mezcal.

Tequila
Annars görs nog den finaste mezcalen i Tequila eller i Arandas i Jaliscodistriktet. Slutprodukten måste vara gjort på min. 87 % av destillat från den blå agaven -
Agave Tequilana Weber azul. Denna dryck får då heta Tequila! Det finns över 300 agavearter i Amerika!
Agaven får växa sju till tio år innan den skördas. Man tar bara tillvara stammen eller piñan som väger mellan 40-80 kilo! Piñan bakas/rostas sen i en ugn, hårdare eller lättare beroende vilken karaktär man vill få fram. Sedan mals den och man tvättar tequila pinaur sockret som jäses, helst med lokala jäststammar. Denna mäsk destilleras sedan två eller flera ggr. Efter den andra destilleringen har tequilan nått en alkoholhalt på 55 till 60 volymprocent. Tequila behöver inte så lång lagring som andra drycker med mer föroreningar utan klarar sig med 2 månader upp till tre, ibland fem år eller längre ofta på ex.bourbon eller sherryfat. Tequila lagras ibland upp till tio år, men smaken utvecklas inte mycket efter fem år.

Det finns två klasser av tequila, "agave" och enkel sk."mixto." Tequila "mixto" ska enligt lag innehålla minst 51% agave juice och resten ren sprit. Den får även innehålla olika sockerarter. Tequila "agave" är gjort på 100% agave och får inte innehålla några tillsatser. Vissa tequila innehåller små mängder aromer som sherry, plommonkoncentrat, cocosnöt, etc för att ge produkten en viss smakprofil.

Det finns fyra huvudtyper av tequila: Plata (silver) eller blanco (vit) - mest för drinkar.
Joven - Oro - Gold - färgad (ibland blandad plata +lagrad) och smaksatt vit - mest för drinkar.
Reposado ("vilad") - lagrad på träfat minst 2 mån. upp till ett år.
Añejo ("gammal") tequila - lagras minst 1 år och upp till 10 år - på fat av redwood, neutral ek eller på Kentucky bourbon fat och även sherryfat och andra vinfat. Efter tre år på fat kallas den Extra Añejo. Det finns ibland också s.k. "singel-barrels" att köpa.

2022 var den totala produktionen 514 miljoner liter och exporteras till mer än 120 länder.
120 MILJ. var 100% agave, eller 34% av totalen. Trenden går mot mer 100% agave tequila och bort från enkla mixto-typer.

De fyra största - Cuervo, Sauza, Herradura and Cazadores - svarar för 50%. 45% av all tequila görs i nejden av staden Tequila . Andra orter: 12% runt Amatitan 10% runt Arandas och 8% runt Tototlan i Guadalajaraområdet. Mezcal produceras i ca.12 miljoner liter.

Några bra tillverkare: Del Maguey, Tequila Selecto de Amatitan, Don Celso Tequila, Don Fulano, Espolon Tequila Añejo, Encantado,Tequlias del Señor, Destiladora Azteca de Jalisco, Tequila Supremo.

Det går åt mer än 50,000 plantor per månad för produktionen av mezcal och tequila! Det finns 170 mezcal-destillerier och runt 150 olika märken.
All tequila ska ha ett NOM-nummer för att kunna identifiera tillverkaren.
Den mest kända drinken på tequila är känd under namnet Margarita!
Fin Tequila intas med fördel ur aromglas! Utan is och salt.

BOKAS HÄR!

Tequila - Historia - Tillverkning - Fakta - Tequila och Mezcal Provning i Stockholm
tags: Lär känna #Tequila - #Historia - #Tillverkning - #Fakta - ALLT OM TEQUILA - MEZCAL i Stockholm

Grappa - Historia - Tillverkning - Fakta - ALLT OM GRAPPA

Grappaprovning Stockholm - Grappa, Aquavite di vinaccia Marc, Orujo, Bagaco, Aguardente, Tresterbrand!.....visste du detta.

1. "Grappa från början" Lär er prova huvudtyperna av grappadestillat och lär oss varför de smakar som de gör med avseende på råvaror, tillverkning, lagring etc. Boka upplevelser Stockholm - Pris: 500 kr. Tidåtgång: 2 timmar

Grappa görs av resterna vid vintillverkning. När man använt druvskalen i jäsningen till vin tar man bort druvskal och kärnor och dessa rester kan nu destilleras till sprit. Denna typ av destillat är vanligt i många länder och spriten har olika namn beroende på var den görs. I EU får beteckningen grappa bara användas för italienska pressrestdestillat. Huvudsakligen görs grappa i norra Italien, i regioner som Friuli, Veneto och Piemonte.

Grappans kvalitet beror på vilket slags vin som det tillverkats, hur sabbt resterna tas om hand, hur hårt druvresterna pressas och om grappan lagras. Den vanligaste grappan är enkel, kolonndestillerad sprit men många vinfirmor gör även prestigegrappa. En italiensk sprit som inte ska förväxlas med grappa är Aquavite di uve - destillati d´uva. Den är ett rent vindestillat, alltså av samma typ som brandy, cognac eller armagnac.Varje område där grappa produceras ger en egen karaktär åt slut produkten. Den finaste destilleras i en typ av Pot still/Alambic pannor och har ofta ett tillägg på etiketten "destillata - a bagnomaria" eller " -a vapore". Många kända vinproducenter gör en ära i att få fram en egen högklassig grappa.

I dag finns det ca.130 destillatörer av grappa men de flesta av dessa är inte förstklassiga. För 100 år sedan fanns det ca 200 000 producenter men nu finns det bara ca. 500 "producenter" dvs. sådana som gör, köper, buteljerar, lagrar eller saluför grappa.

Grappan kan också lagras för att ta åt sig aromer från olika typer av fat- ek, ask, körsbär och det rödblommande akacieträdet!
De klassificeringar som finns är Giovane för ung grappa, Aromatica för ung grappa gjord av druvskal från aromatiska druvor såsom Muscat, Traminer m.fl.
Vidare klassas grappan beroende på sin ålder. Invecchiata betyder att grappan är lagrad på träfat i minst 12 månader. Stravechia eller Riserva betyder att grappan är lagrad minst 18 månader på fat. Det finns ett otal olika grappasorter, ofta druvsortsbetecknade sk. monovitigno. Även finns Aromatizzata som används för smaksatt grappa med naturliga aromer från t.ex enbär, kummin, anis, hallon osv.grappaprovning stockholm

Samma typ av destillat görs i många andra länder t.ex. kommer Marc från Frankrike, i Spanien där heter det Orujo och i Portugal känt som Bagaco eller Aguardente och i Tyskland Tresterbrand!

Oftast försäljs grappan i snyggt designade buteljer. Alkoholprocenten för dessa kvalitets produkter måste vara min.37,5 men de bättre är minst 40% oftast högre!
Italienska spriten Aquavite di uve är ett rent vindestillat, alltså av samma typ som brandy, cognac eller armagnac.

Historia

Grappa har kanske framställts sedan 1300-talet och kan väl sägas vara det första riktiga "bränn-vinet" en produkt av det italienska folket för det italienska folket.

Man kan kanske spåra grappans historia bakåt till alkoholens födelse hos de gamla egyptierna. Alkohol var namnet för "den finaste beståndsdelen av något", hos egyptierna "pulver av antimon" som på arabiska hette al-kuhl. Pulvret brukades som kosmetika för att skänka glans åt ögonlocken och glansen var ett återsken av själen.

Uttrycket a'lcohol levde sedan vidare i medeltidslatinet och här tror man sig finna grappans själva ursprit. Alcohol vini betyder "det finaste i vinet" eller "själen i vinet" (sprit, lat. spirito som är själ) och det fick man genom att destillera druvrester, eller som de italienska grappatillverkarna kallar vinaccian. Själva vinet var avsett för vingårdsägarna medan vingårdsarbetarna fick hålla till godo med simpelt gjord grappa - = filo di ferro! - "Filu 'e ferru", bokstavligen "järntråd", är en typisk tuff sprit på Sardinien, en gammal tradition/passion som man smakar av med stolthet.

Att sedan befria alkoholen ur vinaccian och rena bort vattet ger en spiritus som Raimondo Lullus redan på tolvhundratalet kallade aqua vitæ ardens eller "brinnande livsvatten". Grappa utvinns alltså ur vinskalen - vinaccia- efter vintillverkningen och då de flesta smakämnena finns i skalen så får grappan en helt specifik arom av de lokala druvorna. Bäst blir det med röda druvor och vita riesling eller muscatvarianter. När man använt druvskalen i jäsningen till vin tar man bort druvskal och kärnor och det kvarvarande vinet och dessa rester kan destilleras till sprit. Det här är vanligt i många länder och spriten har olika namn beroende på var den görs.

Förr gjorde man all sin grappa i hushållen. Industriell tillverkning är av sent datum.
Nardini i Bassano del Grappa är italiens äldsta destilleri och har gjort grappa sen 1779.

I EU får beteckningen grappa bara användas för italienska pressrestdestillat och från Ticino i Schweiz samt San Marino. Huvudsakligen görs grappa i norra Italien, i regioner som Friuli, Veneto och Piemonte.

BOKAS HÄR!

Lokal till uthyrning! - Hyr provningslokal i Stockholm för er whiskyprovning eller andra provningar - Lokal till uthyrning!

Ledig bokningsbar provningslokal i Stockholm. - För kick off och teambuilding i Gamla stan m.m.
P-W:s vackra 1400-talsvalv står till ert förfogande för företags evenemang, konferenser,
kick off, produkt-lansering och andra möten. 
Ni kan även boka lokalen för privat middag, fest eller liknande.
ROMPROVNING OCH GUIDNING I GAMLA STAN

2024 - SPIRIT NEWS och info OM ROM OCH WHISKY PROVNINGAR I STOCKHOLM

Taggar:#Whiskyprovning | Ölprovning | #Romprovning | #Ginprovning | Cognacprovning | Grappaprovning | Calvadosprovning - Provning av Livets Goda - #Möhippor/Svensexor#