Kanadensisk Whisky som stavas utan e, är destillerad från främst majs, men även vete, råg och rågmalt används i produktionen. Ibland framställs whisky av mäsk innehållande flera olika sädesslag. Kanadensisk whisky är sällan 'straight' utan vanligtvis en 'blend'. Ofta kombineras olika smakdestillat, t ex. kan trippeldestillerad majswhisky blandas med enkeldestillerad kornwhisky som lagrats på bourbonfat.
Kanadensisk whisky påminner ganska mycket om den amerikanska whiskeyn till mesta del beroende på att de använder liknande framställningsmetoder, bl a används nästan uteslutande kolonnapparater vid destilleringen. Whiskyn framställs speciellt i de östra delarna av Kanada som ligger närmast gränsen till USA. De kanadensiska whiskysorterna är lagrade minst tre år, ibland längre. Generellt sett är kanadensisk whisky lättare än amerikansk whiskey och smaksätts ofta.

Den tydligaste egenskapen i Kanadas whisky är den milda smaken, som beror på att en stor del av whiskyn i flaskan ofta består av mycket ren, neutral och minimalt fatlagrad. En annan sak som skiljer kanadensisk whisky från andra är att den ibland smaksätts med några få procent fruktjuice, sherry, rom eller bourbonwhiskey(till max. 9.09 %).
Glenora är en ren singel maltwhisky i skotsk tradition från Glenora Distillery, Nova Scotia
Liksom i USA var det skotska och irländska immigranter som började med whiskyproduktion i Kanada. Kanadensisk whisky fick sitt stora genombrott under USA:s förbudstid då stora mängder whisky smugglades från Kanada till USA. 


Japansk whisky: Suntory, Yamazaki, Nikka, Sendai, Shinsyu, Karuizawa, och Akuto’s, Venture Whisky i Chichibu. m.fl
På senare tid har Japan blivit en betydelsefull whiskyproducent. Det första whiskybränneriet startades 1923
men det var inte förrän på 1960-talet japansk whisky producerades i betydande kvantiteter och kvaliteter.

2020 finns det 17 destillerier varav 10 är aktiva destillerier i  Japan, som till största delen producerar blended men även malt whisky. Nikka och Suntory står för 88 % av all whisky som  tillverkas. Internationellt kända destillerier ägs av  brygge…

2020 finns det 17 destillerier varav 10 är aktiva destillerier i Japan, som till största delen producerar blended men även malt whisky. Nikka och Suntory står för 88 % av all whisky som tillverkas. Internationellt kända destillerier ägs av bryggerijättar, som till exempel:
Niwakami (ägare Sun Foods Co)
Yamazaki (ägare Suntory)
Hakaushu (ägare Suntory)
Yoichi (ägare Nikka)
Miyagikyo (ägare Nikka)
Akkeshi (ägare matkedjan Kenten Co.)
Fuji Gatemba (ägare Kirin)

Japanska whisky begrepp att känna till.

Ji-Whisky
Ji-whisky är en whisky gjord från ett lokalt destilleri som bara är tillgängligt inom den lokala regionen. Tänk hantverkswhisky. Den enda haken är att reglerna kring whiskytillverkning är något avslappnade i Japan och därför kanske den lokala whiskyn inte är gjorda av ordentliga pannor eller ens av vanligt spannmål.

Ren malt
En term som används av Nikka, "ren malt" är motsvarigheten till den blandade malten i Skottland. De är gjorda av en blandning av 100 % mältat korn pot-whisky.

Mizuwari
Detta är termen för en whisky och vatten — en mycket vanlig servering i Japan.

Oyuwari
Tänk japansk hot toddy — detta är termen för en whisky och varmt vatten.

Haiboru
Den japanska termen för "highball", när någon beställer en "haiboru" betyder det en whisky och läsk. Highballs är extremt populära i Japan och de finns till och med tillgängliga i burkar i närbutikerna.

Mizunara fat
Tillverkad av quercus mongolica, eller mongolisk ek, är detta en typ av ek med ursprung i Asien (särskilt Japan, Kina, Mongoliet och Sibirien). Även om den är i samma familj som amerikansk ek (quercus alba) och europeisk ek (quercus petrea / qu ercus robur), är den en mycket mjuk och porös ek och är därför känslig för läckor och skador. Vissa japanska whiskymärken (och till och med skottar… som Bowmore) lagrar några månader i Mizunara fat för att ge whiskyn djupare smaker av vanilj, honung, blommor, kokos och kryddor.

Shochu fat
Shochu är en traditionell japansk destillerad sprit gjord på ris, korn, bovete, sockerrör och/eller sötpotatis. Shochu lagras mellan tre månader och tre år i genomsnitt, ofta i amerikanska ekfat och vissa japanska whiskytyper kommer att vila, lagras  på Shochu-fat t.ex. Akashi White Oak Blended.

Liksom skotsk whisky framställs den ur mältat korn som torkats i torveldade ugnar. Kornet importeras vanligtvis från andra länder eftersom det inte odlas mycket korn. Whisky som framställs på detta vis blir väldigt lik skotsk whisky. Whiskyn framställs både som maltwhisky och blended whisky där importerad skotsk whisky kan utgöra en del av inblandningen. Japan producerar stora mängder whisky, faktiskt mer än Skottland. I mitten av 80-talet producerades mäktiga 375 miljoner liter årligen. Världens största maltdestilleri, Hakushu, ligger inte helt oväntat i Japan. Japanska destillerier är moderna och mycket avancerade. De flesta destillerier varierar stora delar av produktionen och sålunda får de flera olika sorter maltwhisky. Japansk whisky exporteras i liten utsträckning då de först och främst förser den inhemska marknaden med whisky och dessutom blir väldigt dyr vid export till andra länder.
I Japan kan man utskilja två stora whiskygiganter som tillsammans har 85% av marknaden; Suntory som har hela 70 % och NIKKA som har 15%

SUNTORY
Suntory grundades av Shinjiro Torii i början på 1900-talet. Torii var besatt av västvärlden och dess produkter. Namnet Suntory kommer från nationens stora symbol solen (sun) och hans efternamn anglofierat (tory). Torii arbetade från början som vinhandlare och sålde bland annat exklusivt vin importerat från Spanien. Visionen fanns dock att skapa en japansk whisky för japanerna. 1923, när Torii hade kapitalet, startades Japans första destilleri, Yamazaki. Därefter dröjde det sex år innan de lanserade whiskyn på den inhemska marknaden. Whiskyn som lanserades som en blended, Suntory White, blev mycket populär och destilleriet ökade snabbt sin produktion för att tillgodose efterfrågan. Efter världskrigen började japansk whisky få riktig medvind och de började nu exportera i mindre mängder. Suntory gav sig i början på 60-talet in på ölmarknaden där de snabbt etablerade sig som en av fyra stora bryggeriföretag. Andra verksamheter som de framgångsrikt drev var likörproduktion, snabbmatskedjor och läkemedel. 1973 startade Suntory sitt andra destilleri, Hakushu, i närheten av berget Fuji. Hakushu är idag världens största destilleri sett till produktion med över 50 miljoner liter whisky årligen. 1981 startade de sitt tredje destilleri, Higashi, invid Hakushu. Suntory är idag ett multinationellt företag med förgreningar i flertalet industrier och länder. 1994 förvärvade de dessutom whiskyföretaget Morrison Bowmore. Med det köpet blev de ägare till tre destillerier; Bowmore, Glen Garioch och Auchentoshan. Suntory har nu höjt blicken från Japan och marknadsför sig nu globalt. I samband med filmen Lost in Translation med Bill Murray fick de utomordentlig reklam.

ATT PROVA: Yoichi Single Malt 45%
Destillerad av Yoichi Distillery. 
Miyakigyo Single Malt 45%
Destillerad av Sendai/Miagikyo Distillery. 
Nikka Coffey Malt Whisky 45%
Utgiven av Nikka och destillerad i coffey-pannor på Sendai/Miyagikyo Distillery. 
Nikka Coffey Grain Whisky 45% 
Super Nikka Whisky 43% är en blended. 
Nikka From the Barrel 51,4% 

NIKKA
Nikka grundades 1934 av Masataka Taketsuru. Taketsuru var likt Suntorys grundare Sjinjorii Torii fascinerad av västvärlden. I början på 1920-talet begav sig han till Glasgow för att studera kemi på universitetet. Intresset för whisky tog efterhand överhanden och 1918 tjänstgjorde han under kortare perioder på några olika destillerier i Spey. Några år senare återvände han till Japan med sin fru som han träffat i Skottland. Kapital saknades dock för Taketsuru innan han kunde realisera sin dröm om japansk whisky. Han tog anställning på Suntorys destilleri i Yamazaki och var ansvarig för att sätta upp driften för Japans första destilleri. Under tiden på destilleriet i Yamazaki sålde han även fruktsaft för att få in pengar. 1934 kunde Taketsuru starta sitt eget destilleri, Yoichi Distillery i staden med samma namn på ön Hokkaido i norra Japan. Likt Suntory började NIKKA gå riktigt bra efter världskrigen och 1969 kunde även NIKKA starta sitt andra destilleri i Miyagikyo. Detta destilleri kallas även Sendai Distillery efter staden som ligger i närheten. 1989 köpte NIKKA Ben Nevis Distillery i Skottland. Under senare år har de börjat lansera olika single malt produkter som samtliga har fått mycket bra kritik.
Andra bra destillerier: Shinsyu, Karuizawa, Ichiro, Hombro, Hanyo..
och Chichibu, JAPANS MINSTA som vunnit i World Whiskies Awards.


Mackmyra

Mackmyra

Sveriges klimat är inte olikt Skottlands så det är en också bra plats för odling av korn. Sveriges bönder producerar ca. 2 miljoner ton korn årligen och en del exporterats till Skottland för att användas i skottarnas egen grainwhiskyproduktion. Sverige har även en långt tradition av ölbryggning och eftersom whisky rent tekniskt är likt destillering av öl är steget till att destillera ölen till brännvin inte särskilt långt - men dyrt. Till rökningen använder Mackmyra också svenska råvaror, bland annat enris och vitmossetorv från närområdet. Faten de använder är antingen nytillverkade av svensk ek, eller nyligen använda sherry- eller bourbonfat.
Faten som Mackmyra använder är i storlekar på ner till trettio liter vilket ger whiskyn mer kontaktyta med träet- även svensk ek användes. Därmed utvecklas smak, doft och färg på kortare tid - förhoppningsvis till något gott!

Idag finns några "svenska" whiskymärken på systembolaget men fler nya märken är på gång t.ex:
Agitator Whisky – Själva destilleriet finns i Arboga men bolagets huvudkontor i Stockholm. Agitator sticker ut från mängden så de jobbar mycket med moderna tillverkningsprocesser som vacuum destillering och lagring på spännande fat, exempelvis kastanj! Vi har en specialartikel om Agitator här.

Bergslagens Destilleri – Håller till i ett gammalt slakteriområde utanför Örebro. Sommaren 2016 köpte man det kvarvarande fatlagret från Grythyttan Whisky (producerade whisky mellan 2010 och 2013). I nuläget går man igenom dessa fat och planerar för olika “släpp”. Det är nu ett “Silent destillery“.

Gammelstilla Whisky – Beläget i Torsåker i Hofors kommun. Tillverkningsstart: 2012. Här vill man att whiskyn ska förmedla omgivningarnas lugn i en dryck. Tillgång till friskt vatten finns via en naturlig källa.

Gotland Whisky med varumärket Isle of Lime – Beläget i Romakloster på Gotland. Tillverkningsstart: 2012. Tillvägagångssättet går ut på att hålla processen lokal, allt från det ekologiskt odlade kornet till vattnet som hämtas ur kalkstensberget. Den enda importerade ingrediensen är rådgivaren Henry Cockburn från destilleriet Bowmore i Skottland. Vi har skrivit en specialartikel om Gotland whisky på denna länk.

Gute Destilleri – Beläget i Hablingbo på Gotland. Tillverkningsstart 2010. I huvudsak en mikrodestillatör (småskalig verksamhet) vilket ger möjlighet att tillverka små serier. Det gäller både för egen del samt för andra uppdragsgivare.

High Coast Whisky hette tidigare Box Whisky. Beläget i Bjärtrå i Kramfors kommun. Tillverkningsstart: 2010. Visionen är, helt enkelt, att tillverka världens bästa maltwhisky. Med anledning av detta väljer man såväl råvaror som tillverkningsmetoder med tanke på kvalitet. Därför körs också destillationsprocessen långsammare jämfört med andra destillerier, för att optimera kvaliteten. Läs vår specialartikel om High Coast Destillery på denna länk.

Mackmyra Whisky – Liggerni Kungsbäck, strax utanför Gävle. Tillverkningsstart 1999. Whiskyn tillverkas med grundstenarna i det "rena, svenska vattnet"och det svenska kornet (bidrar med sötma). Dessutom lagras det mesta i nya fat av svensk ek, vilket ger whiskyn en kärvare smak med en eldig kryddighet.

Nordmarkens Destilleri – i Hornedal utanför värmländska Årjäng ligger det lilla destilleriet med de stora kvalitetsambitionerna. Förutom eget destillat av maltwhisky är Nordmarkens även en oberoende buteljerare..

Norrtelje Brenneri – Beläget i Söderby, en dryg mil nordväst om Norrtälje. Tillverkningsstart: 2009. Koncentrerar sig i mångt och mycket på ekologiska råvaror, gärna lokalt producerade. Vatten tas från gårdens egna brunn.

Smögen Whisky – Beläget på gården Ståleröd, strax sydväst om Hunnebostrand i Bohuslän. Tillverkningsstart: 2010. Fokus ligger på kvalitet i små ”batcher”. Även här vill man gärna hålla ingredienserna lokala, men det är ändå underordnat den kvalité man vill upprätthålla.

Spirit of Hven – Beläget på ön Ven i Öresund, knappa 5 km från den skånska västkusten. Invigning av destilleri: 2008. Här hittar du ett av världens minsta så kallade ”Pot Stills” - Northern Fabricators dubbel pot still gryta, med storlekar på 1 500 och 780 liter , samt en hybrid batch-destillations potta inklusive en 3 000 liters kopparpotta med en dubbelkolonn med totalt 28 plattor och deflegmatorer. Det innebär att allt från mäskning, jäsning, destillering, ekfatslagring och buteljering sker under ett och samma tak. De diver, bland annat, även Backafallsbyn.

Tevsjö destilleri – Destilleriet kan som en av de få i Sverige stoltsera med tillverkning av sin egen bassprit samt att vara helt självförsörjande på både spannmål och rent källvatten. Tevsjö har sedan 2014 tillverkat en svensk variant av Bourbon helt enligt amerikansk tradition.

Wannborga whisky vin & lamm
Beläget i Köpingsvik på Öland. Startade tillverkningen 2007. Osäker framtid!


Förutom dessa dyker det ibland upp andra whiskymärken som blandats i Sverige.

Att Sverige gjort en egen whisky tidigare är det kanske inte många som känner till. Men det fanns en gång i tiden en svensk whisky med namnet - Skeppets Whisky. Denna destillerades första gången 1955 hos V&S i Södertälje. 1961 kom den ut på marknaden. "Skeppet" hade det svårt i konkurrensen med de andra whiskysorterna och 1966 lade man ner tillverkningen. Skeppet var en blended som bestod av ca. 45% maltwhisky och 55% grain whisky (även denna tillverkad i Sverige).

Idag kan vi med förväntan se fram emot nästa generation helsvensk whisky.
Sverige har väldigt tätt med Whiskyklubbar.
Svenska WhiskyFörbundet (SWF) har 194 klubbar med 9078 medlemmar 2023.

Destillerier i världen…Obs! laddar långsamt!!

Armorik

Armorik

Amrut

Amrut

Bra whisky (och sämre) tillverkas också i
Finland: Teerenpeli Distillery and Brewery, Old buck,The Helsinki Distilling Company, Panimoravintola Beer Hunter's, Kyrö Distillery Company
Danmark: Braunstein, Copenhagen, Mikkeller, Trolden, Fary Lochan Destilleri og Vineri, Stauning Danish Whisky, Isfjord.
Frankrike: Glann Ar Mor, Menhirs, Armorik, Guillon, Wambrechies Distillery, Brenne, Kornog
Bertrand Distillery, Warenghem Distillery...
Tyskland: Slyrs, Blaue maus, Hoehler, m.fl.
Österrike: Waldviertler, Weidenauer
Schweiz: Zurcher, Bauernhof, Langatun, Swissky
Holland:Millstone
Australien: har f.n. 21 destillerier; Sullivan's Cove distillery, Tasmanian Distilleries, m.fl.
Indien: McDowell, Amrut, John Paul, Rampur m.fl
Taiwan: Kavalan, Omar

Amerikanska Single Malt-producenter att känna till! Finns 200 st ++


1) Balcones Distilling (Waco, Texas): Nu styrd av chefsdestillatören Jared Himstedt, Balcones producerar en rad whiskysorter, inklusive deras Balcones "1" Texas Single Malt. En regional skillnad här är behovet av att bekämpa Texas-värmen och undvika att överåldra whiskyn. "1" Texas Single Malt är stor och djärv, med en blandning av rik malt och kola, torkad frukt och torr ekkryddighet.

2) Corsair Distillery (Nashville, Tennessee): Corsairs ursprungliga destilleri låg i Kentucky, och det utrymmet är nu tillägnat deras sprit som inte är whisky. Nashville är där deras whisky tillverkas, och grundaren Darek Bell är känd för sina fantastiskt uppfinningsrika och experimentella släpp. Deras kanske mest välkända whisky är Triple Smoke, en singelmalt gjord av tre typer av rökt maltkorn; med torv, tillsammans med körsbärsträ och strandved. Den smakar stort och rökigt, men med en ganska fruktig och söt sida från körsbärsträet.

3) FEW Spirits (Evanston, Illinois): FEW är mest kända för sin bourbon och råg, tillsammans med en spännande lineup av gin. FEW gör också en single malt, liksom. Enligt grundaren Paul Hletko använder de även en del körsbärsträrökt malt, tillsammans med orökt malt. Single Malten är kryddig och maltig, med en framträdande träinfluens.

4) Hamilton Distillers (Tucson, Arizona): Hamilton Distillers producerar Del Bac-serien av single malt whisky, med sin signatur Del Bac Dorado i spetsen, en mesquite-rökt single malt. Ägaren Stephen Paul använder sig av ett unikt tvådelat groning- och ugnssystem, som tillåter fin kontroll av rökprocessen. Dorado har en stor mesquite-trä arom, med paprika och kryddor, med bakgrundssötma.

5) Hillrock Estate Distillery (Ancram, New York): Som ett "gårds"-destilleri hanterar Hillrock hela produktionsprocessen för deras whisky, från odling av spannmål till golvmalning av kornet för sin single malt. Hillrock är mest känd för sin Solera Aged Bourbon, men den gör också råg och singelmalt. Single malt releasen är en torr, kryddig whisky med ek, spannmål, vanilj och läder.

6) House Spirits (Portland, Oregon): House Spirits har byggt upp en efterföljare för sin Aviation Gin, men de producerar även andra spritdrycker, inklusive Westward Oregon Straight Malt Whisky. Delägare Tom Mooney använder sig av lokalt odlat korn och lagrar whiskyn på fat i full storlek. Westward erbjuder en korsning av rik, maltig sötma, med en torr, kryddig ekinverkan.

7) Ranger Creek (San Antonio, Texas): Ranger Creek Rimfire är en singelmalt rökt med Texas mesquite trä. Medgrundaren Mark McDavid kallröker sitt korn med en riggad fraktcontainer som fungerar som rökare. Mindre intensiv på mesquitefronten än Del Bac, även om den fortfarande är ganska rökig, Rimfire visar också upp kryddor och en söt sida som erbjuder choklad, melass och vanilj.

8) Sante Fe Spirits (Santa Fe, New Mexico): Santa Fe producerar ett varierat utbud av spritdrycker, varav en är deras Colkegan Single Malt Whisky. De använder också mesquite, med en blandning av 30 procent rökt och 70 procent orökt korn. Colkegan är rökig, men inte överväldigande på mesquitesidan, med en stor men slät profil. Den erbjuder också torrt läder, ek och tobak, tillsammans med inslag från vanilj till citrus.

9) St. George Spirits (Alameda, Kalifornien): St. George Single Malt Lot-serien är mycket hyllad, och när den debuterade långt tillbaka år 2000, var den en av de allra första amerikanska singelmalten. En ny utgåva erbjuds årligen, med 2015 års Lot 15 som den senaste. Profilen förändras därför från år till år, men förvänta dig en lättare, fruktigare whisky överlag, med blommiga och örtiga toner. St. George har också precis släppt ett nytt singelmalt-uttryck, Baller Single Malt, tänkt att vara torrare och rökigare.

10) Stranahan's (Denver, Colorado): Stranahan's Colorado Whisky kanske inte annonseras som en "single malt", men det är precis vad det är - och de är ett av bara en handfull amerikanska destillerier vars enda fokus ligger på single malt whisky . Stranahan's kallar också sin whisky för Rocky Mountain Whisky, och den är gjord med Rocky Mountain-vatten och lokalt odlat korn. Whiskyn har en korn- och ekprofil, med sötare toner av kola och vanilj, tillsammans med kryddor och läder.

11) Tuthilltown Spirits Distillery (Gardiner, New York): Tuthilltown producerar Hudson Whiskey lineupen, tillsammans med ett antal andra spritdrycker. Deras Hudson Baby Bourbon kan vara den mest kända av gänget, men det finns en Hudson Single Malt också. Åldrad på små fat visar whiskyn en rejäl dos av torr ek och röding, tillsammans med korn och spannmål, vanilj och kryddor.

12) Westland Distillery (Seattle, Washington): Om det finns ett enda destilleri som mest framträdande bär flaggan för den amerikanska single malten, är det Westland. De erbjuder en rad Westland American Single Malt Whisky, inklusive deras flaggskepp American Oak, tillsammans med Peated och Sherry Wood-uttryck. Westland använder lokalt odlat korn och fat från regionens skogar, och nu även lokalt odlad torv. American Oak erbjuder subtilt rostat kaffe och krämiga chokladtoner, tillsammans med vibbar av ek, rök och frukt.

 https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/map.html

Kolla destillerier runt om!

ODD_WHISKY.jpg